Industries     Case Studies     FAQ     Plugins     News     Log In

De kracht van begrijpelijke taal

Door te kiezen voor begrijpelijke taal, zijn teksten voor de meeste mensen toegankelijk. In deze stukken tekst staan bijvoorbeeld geen moeilijke woorden, maar begrippen die eigenlijk iedereen kent. Daarnaast zijn de zinnen kort, actief en makkelijk leesbaar. De tekst heeft een duidelijke titel en tussenkopjes. Zo krijg je een tekst die voor iedereen makkelijk is en niet te veel energie kost om te lezen.
Bij begrijpelijke taal hebben we het over leesniveau B1 van het Europees referentiekader van het CEFR. De taalniveaus lopen van A1 tot C2. Taalniveau B1 is het niveau van 40% van de bevolking. Maar ook lezers met een hogere opleiding lezen liever een tekst op leesniveau B1. Door te schrijven op B1-niveau bereik je een zeer diverse groep mensen.

Voorbeelden begrijpelijke taal

De ondersteuning die Textmetrics biedt.

De schrijfhulp Textmetrics biedt ondersteuning bij het schrijven van begrijpelijke taal. De tool analyseert tijdens het schrijven of geeft feedback op bestaande teksten. Ingewikkelde woorden en zinnen worden gemarkeerd. Zo wordt direct duidelijk waar je de tekst moet aanpassen, zodat het voor iedereen makkelijk te lezen is.

Textmetrics geeft alternatieven en wijst duidelijk aan op welke punten je tekst nog te moeilijk is. Zo kun je alle soorten teksten verbeteren tot op het juiste niveau. Het niveau dat voor bijna alle mensen in Nederland goed te begrijpen is.

Activeer je voucher

Als deelnemer aan Direct Duidelijk Doen ontvang je een voucher met een activeringscode voor Textmetrics. Dit is onze bedrijfsnaam en ook de naam van het product. Met deze code kan je een account aanmaken om Textmetrics te gebruiken. Vul hiernaast het formulier in om je aan te melden.

Heb je geen voucher ontvangen maar wel interesse in de schrijfhulp? Mail ons.